Vyberte stránku

INDIE

Subkontinent zázraků

Indie – samotatný subkontinent a svět sám o sobě. Země s obrovským kulturním a historickým bohatstvím, ale také země neskutečné bídy. Pro mnohé cestovatele místo, které jim zcela změnilo pohled na svět a na to, co je důležité. Pro většinu určitě místo s fantastickou kuchyní a skvělý cestovní cíl…místo kde člověk poznává nejen zemi samotnou, ale i sebe samého. Pro celou Indii, ať už cestovatel vyrazí kamkoliv, platí všudypřítomná obrovská pestrost – barev, vůní, chutí a zvuků. A i země samotná je neuvěřitelnou paletou různých zážitků – pestrá příroda Indie tropického jihu jistě bude nabízet jiný dojem, než písečné pouště Rádžasthánu, syrová městská džungle Bombaje či Dillí, nebo drsné, ale čisté štíty Himálaje.

Proč vyrazit

Navzdory navenek rychle postupující modernizaci zůstává Indie pod povrchem veskrze tradiční zemí. Úžasné památky a pestrou přírodu doplňuje fantatická kuchyně a především každodenní život lidí. Lidí zároveň hluboce duchovně založených, ale také veskrze profánních a usilujících o zcela běžné bohatství, prosperitu a uznání. Obrovské bohatství země se zde snoubí s obrovskou bídou méně šťastných. Indie je země jako žádná jiná.

Kdy vyrazit

Velmi záleží na tom, kam se cestovatel rozhodne vyrazit. V zásadě lze říci, že období naší evropské zimy (listopad – únor) je ideální, ale to by bylo hrubé zjednodušení. V době, kdy je na severu příjemně chladno a na tropickém jihu skvělé počasí, jsou hory severu nepřístupné kvůli sněhu. Také v pouštích Rádžasthánu může být touto dobou hodně chladno. Naopak v době, kdy nížiny spalují vedra, hory nabízejí příjemné klima. Je třeba rozhodnout, kam vyrazit a podle toho se zařídit. Neexistuje ideální sezóna, vždy je někde hezky.

Cestovní náležitosti, cenová úroveň

Pro občany ČR je třeba vyřídit vízum…buď na ambasádě (kde se cestovatel poprvé setká s pověstnou indickou byrokracií, nebo online. Online víza jsou oproti “klasickým” klasickým výrazně snazší k zařízení, ale úplnou pohodu nelze čekat. Co se týká cen, Indie nabízí cenovou úroveň od “téměř zdarma” po “astronomicky drahé” – každý si vybere. Při běžném cestování je Indie levnější (často o hodně), než ČR.

Co neminout, co ochutnat

Je velmi těžké v tak pestré zemi, jako je Indie, vybrat ty opravdové “pecky”. Přesto, pokud bychom museli rozhodnout – uchvacující Tádž Mahal, nezapomenutelné Váránasí, živelné Dillí, přívětivý a poklidný Rádžasthán. Další místa dle možností – syrová Kolkata, Himáláj, vodní kanály v Kérale. Z chutí Indie je třeba nevynechat thali, jakékoliv karí, úžasné placky všech druhů, kořeněný masala čaj, osvěžující lasí.

Na co si dát pozor, specifika

Setkání s indickou byrokracií a chaotičností bude vyžadovat hodně trpělivosti. I věci na pohled snadné mohou trvat opravdu dlouho a jejich vyřízení může být k uzoufání pomalé. Je třeba si dávat pozor na zdraví – úžasná paleta pokrmů zcela jistě přímo svádí k ochutnání, pravděpodobnost střevních potíží v Indii ale hraničí prakticky s jistotou. Jejich závažnost ale může do značné míry záviset na opatrnosti.