Vyberte stránku

VIETNAM

Země zanořujícího se draka

Vietnam – dějiště jednoho z nejkrutějších konfliktů 20. století je dnes místem, které má rozhodně značný turistický potenciál. Kouzlo starobylých historických míst, horské oblasti s fantastickou přírodou a úžasné jídlo…už jen kvůli polévce pho by stál Vietnam za návštěvu. Ale tato fascinující země má k nabídnoutí rozhodně mnohem více. Už jen svou pestrost, kdy hornatý sever působí úplně jinak, než kulturní střed a ten zase nabízí úplně jinou “chut”, než tropický jih. A stejně tak tomu bude i s kuchyní a místními obyvateli – každá část Vietnamu působí jinak a je až s podivem, jak moc se jednotlivé regiony liší. Co je ale Vietnamu od severu k jihu společné, jsou velmi milí (byť z počátku poněkud uzavření) obyvatelé a především cit pro obchod a služby, které váš pobyt zde zpříjemní…je třeba si na to ale zpočátku zvyknout. Co také bude návštěvníka provázet od severu k jihu, bude naprosto famózní kuchyně – v každém regionu trošku jiná, ale všude připravovaná z nejčerstvějších surovin, velmi pestrá a rozhodně jedna z nejlepších asijských kuchyní vůbec. Podobně tomu bude i s nesmírně hektickým provozem, který se nemění od severu k jihu – Vietnam je  činorodý a plný energie!

Proč vyrazit

Za místní hektickou atmosférou, neuvěřitelnými místními trhy a skvělou kuchyní. Za nádhernými památkami středního Vietnamu, ale i křivolakými uličkami staré Hanoje. Za rozmanitou přírodou severního Vietnamu a do ramen veletoku Mekong v jeho deltě na jihu. Za neuvěřitelně činorodými obyvateli, kteří svou zemi obdělávají všude kde to jde.

Kdy vyrazit

Ve Vietnamu je vždy “někde pěkně”, málokdy ale všude najednou. V zásadě je třeba plánovat tímto způsobem – tedy že pokud je na subtropickém severu pěkně, na tropickém jihu může pršet. A střed, ten má své vlastní podnebí. Je lepší si vyhledat konkrétní regiony dle měsíců. Velmi obecně jsou ale nejlepší měsíce přibližně od října do března, kdy je zde ale také nejvyšší sezóna.

Cestovní náležitosti, cenová úroveň

Ačkoliv se vízová politika Vietnamu zjednodušila, stále ještě návštěvník z ČR potřebuje víza – a jedná se vždycky o víza předem zařízená. Tedy žádné vízum po příletu, jako jinde v jihovýchodní Asii. Je ale několik možností – v současnosti jsou asi nejlepší volbou e-visa řešená přes internet. Co se týká cen, poskytuje Vietnam vynikající poměr cena/výkon. Bude třeba ale hodně smlouvat a také počítat s tím, že jako návštěvník se nikdy na místní ceny nedostanete.

Co neminout, co ochutnat

Starobylou Hanoj, někdejší císařské město v Hué, romantické uličky Hoi Anu. Nádhernou zátoku Halong, nebo “suchozemskou variantu” u Tam Coc. Horské oblasti v okolí Sapy a možná ještě dál na sever. Tropickou džunglí obklopená ramena Mekongu na jihu. Z jídel – to je velmi těžký výběr, protože vše je vynikající. Kdyby snad bylo třeba volit, pak jistě polévku pho, čerstvé závitky a vyhlášenou vaječnou kávu.

Na co si dát pozor, specifika

Vietnamci jsou podnikaví a jenom postupně zjišťují, že je lepší, když se návštěvníci vracejí, než když vydělají hodně, ale jen jednou. Proto je dobré vždy hodně zkoumat, co za svoje peníze nabízíte – stále ještě přetrvává přesvědčení, že při nespokojenosti je chyba na straně kupujícího (který se málo ptal a smlouval), než na straně prodávajícího (který kupujícího nedostatečně informoval). Ale stačí používat zdravý rozum.